Studio Ghibli’s nieuwe film ‘The Boy and The Heron’ is de anime-versie van ‘Alice in Wonderland’
02 Jan, 2024
1 minuut lezen
/
02 Jan
Afgelopen maand is de nieuwste film van Japans’ meest bekende illustratiestudio in première gegaan in Nederland, en het is wederom een magisch meesterwerk. Vergelijkbaar met de absurdistische, dromerige wereld van ‘Alice in Wonderland’, neemt ‘The Boy and The Heron’ je mee op reis door verschillende bijzondere plekken en ontmoet je nieuwe wezens zoals alleen filmmaker Hayao Miyazaki ze kan bedenken. Lees meer over de achtergrond en making of van Studio Ghibli’s recente film.
Afbeelding: Studio Ghibli
How do you live?
De Japanse titel van ‘The Boy and The Heron’ luidt ‘Kimi tachi wa do ikiruka’ - oftewel ‘How do you live?’ - en is gebaseerd op een gelijknamig Japans coming of age boek uit 1937. De film ging op 14 juli in Japan in première, en is vanaf 27 december ook in Nederland te zien. Tot voor kort was er nog maar weinig informatie bekend, behalve dat het de laatste film van Hayao Miyazaki - een van de meest beroemde illustrators van de filmstudio - zou zijn. Alle essentiële Studio Ghibli elementen komen terug in de film: een spannende verhaallijn, wijze levenslessen, gekke (en schattige) wezens en een moedige protagonist.
Afbeelding: de Westerse en Japanse poster van 'The Boy and The Heron'.
Autobiografische elementen
Het verhaal heeft meerdere overeenkomsten met Hayao’s eigen leven: net zoals de filmmaker verhuist de protagonist, Mahito, vanuit Tokyo naar het platteland tijdens de Tweede Wereldoorlog; ook werkt Mahito’s vader net zoals Hayao’s vader in een gevechtsvliegtuigfabriek. Verschillende herinneringen en emoties die hij ervaarde in die tijd - angst, verveling, en een moeizame integratie in die nieuwe omgeving - zijn terug te zien in Mahito.
De rest van het verhaal neemt een meer magische wending. Als Mahito wordt opgeroepen door een pratende reiger om zijn overleden moeder te gaan zoeken, belandt de jongen in een parallel universum waar zijn oudoom de touwtjes in handen heeft. Net zoals Alice uit ‘Alice in Wonderland’ reist Mahito door een fantasiewereld waar niet allen goede, maar ook kwade krachten aan het werk zijn.
Warawara
Een van de mooiste elementen van de film is de introductie van een nieuw Studio Ghibli-wezentje: de warawara. Deze kleine, ronde geesten leven in grote getallen in de parallelle wereld, waar ze gevoed en beschermd worden door twee bewoners. Als de warawara volwassen zijn, zweven ze naar boven waar ze herboren worden als mensen. Het zijn dit soort aandoenlijke details die een Studio Ghibli film zo hartverwarmend maken.
Met de hand getekend
Na de release van ‘The Wind Rises’ in 2013, kondigde Hayao aan dat ‘The Boy and The Heron’ zijn laatste film zou worden. In 2017 begon de productie van de film, en hoewel de verwachting was dat hij in 2021 klaar zou zijn, bleek het toch langer te duren omdat de inmiddels 82-jarige filmmaker een stuk langzamer werkte dan in zijn jongere jaren. In totaal hebben 60 illustrators meegewerkt aan de film, die nog steeds volgens de oude methode volledig met de hand is getekend. Sinds 'The Boy and The Heron' af is, heeft Hayao toch weer aangegeven dat hij graag door wil gaan met illustreren. Het is niet duidelijk of hij nog een volledige film zal produceren, maar wel blijft hij actief bij Studio Ghibli.
De verhaallijn van ‘The Boy and The Heron’ is soms ingewikkeld en complex, maar zoals journaliste Alissa Wilkinson het perfect omschrijft in The New York Times: “Dit is het werk van een man die het leven overdenkt vanaf het eindpunt.” Het is meer dan alleen entertainment; het is een levensles, autobiografie en kunstwerk in één.
Meer van CreativeByNature
Off The Tracks: Utrecht's Urban Sports & Street Culture Festival
12 Jul / 1 minuut lezen
Schitterende film!