Nana Fofie geeft alles voor haar Afro R&B/Soul: “Als het je tijd is, kan niemand daar tussenkomen"

Geschreven door Kavita Ramkhelawan

7 minuten lezen

/

24 Aug

Lange meetings over arrangementen, zanglessen, extra stemtraining en twee keer per week repeteren met haar band. Nana Fofie (28) neemt de voorbereiding op haar eerste echte concert in Nederland heel serieus. “Ik heb er echt zin in. Ik hoop dat de mensen die naar de show komen op een hele andere manier naar mij gaan luisteren en kijken. En beseffen: get familiar or miss out.” Op 21 september presenteert ze in samenwerking met CreativeByNature haar nieuwe Afro R&B/Soul EP ‘Life Is Better Now’ met live band aan haar fans in Paradiso.

Het is nog niet zoveel jaar geleden dat afromuziek op grote schaal in Nederland - en de rest van de wereld - bijna ondenkbaar was. En toch is het nu zo. Artiesten als Burna Boy, WizKid en Tems geven deze populaire sound uit Afrika vorm en ook Nana Fofie mag zich daar best bij scharen zonder bescheiden te zijn. Op Spotify zit ze maandelijks wel eens tegen de 800.000 luisteraars aan en haar video’s op YouTube bereiken op eigen kracht miljoenen views. “Het feit dat Burna Boy laatst zo snel was uitverkocht, laat zien dat afrobeats universeel is. En als ik naar mezelf kijk, vind ik het alleen maar mooi dat ik in 2017 al bezig was met Afro R&B. Dat was hier toen totaal nog niet op de radar.

"We volgden elkaar al een tijdje op Instagram en vonden elkaars muziek tof. Ze hoorde ooit een nummer van mij dat ik had geteast en daar was ze van onder de indruk."
BTS_3346.jpg

[Fotocredits: Angela Tellier]

‘Onnederlands’

De Ghanees-Nederlandse zangeres heeft niet alleen fans in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Ghana, Amerika, Canada, Engeland en Frankrijk. Eigenlijk vindt ze haar muziek ‘onnederlands’. “Het klinkt gek, maar met wat ik maak, pas ik eigenlijk niet zo goed binnen alleen de Nederlandse markt. Ik merk ook dat mijn muziek hier niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Ondanks de vele luisteraars.” Toch twijfelt Nana geen moment over haar allereerste eigen show in ons kikkerlandje. “Ik woon hier, ik kom uit Den Haag. En vanuit hier is alles wel begonnen voor mij. Dit is mijn thuisbasis. Dus ik vind het fijn om mijn show hier te starten en dan uiteindelijk te gaan touren door alle landen eromheen en Amerika.”

Nana Fofie doet dan misschien nog geen internationale tour, de samenwerking met artiesten overzees is er al wel. Naast het tekenen bij het label van Nicki Minaj eerder dit jaar, bracht ze onlangs het nummer Seasons uit met de populaire Tanzaniaanse zangeres Zuchu. “We volgden elkaar al een tijdje op Instagram en vonden elkaars muziek tof. Ze hoorde ooit een nummer van mij dat ik had geteast en daar was ze van onder de indruk. Zo is het balletje voor onze samenwerking gaan rollen. Ik vond het heel tof om samen te werken met een andere vrouwelijke Afrikaanse artiest die best wel een eigen sound heeft. Voor mij stond het ook symbool voor de verbinding opzoeken tussen twee werelden: West-Afrika en Oost-Afrika.

Kritisch op zichzelf Er liggen nog veel meer samenwerkingen op de plank. Zelfs met Nederlandse artiesten. Maar of je daar ooit wat van gaat horen, is nog maar de vraag. “Ik ben heel kritisch op mezelf en alles wat ik maak. Soms lijkt het in theorie leuk om met iemand samen te werken, maar als ik dan uiteindelijk voel dat het toch niet bij me past, dan doe ik het niet. Dat is dan echt niks persoonlijks tegenover de mensen met wie ik samenwerk. Maar ik weet nu veel beter wat ik kan en waar ik heen ga met mijn muziek. Dat dwingt me om niet tegen alles ja te zeggen.”

"Ik werd vroeger gepest om mijn lage stemgeluid."
BTS_3330.jpg

[Fotocredits: Angela Tellier]

Sister Act 2 op repeat Nana’s visie op muziek en hoe ze zich profileert als artiest zijn door heel veel verschillende momenten en personen gevormd. Bijvoorbeeld Lauryn Hill. “Zij zit echt wel in mijn top 3 en is een van de mensen door wie ik met zingen begon.” Haar eerste kennismaking met Lauryn Hill was via de film Sister Act 2, waarvan Nana’s vader een videoband kocht voor de zangeres en haar zus. “We mochten vaak niet buitenspelen, maar mijn vader kocht wel leuke videobanden en een videorecorder. Dat vonden we helemaal geweldig. Op onze kamer keken we dan alleen maar video’s, vooral Sister Act 2. Toen Rita, gespeeld door Lauryn Hill, in de kerk begon met zingen, was ik zo onder de indruk. Dat was het moment dat ik tegen mijn zus zei: dit moet ik ook kunnen. Ik spoelde die scene wel 100 keer terug, want haar kwaliteit van zingen, die wilde ik ook nastreven. Ik werd helemaal zen van haar liedjes en nog steeds.”

Jazmine Sullivan mag ook niet ontbreken in Nana’s lijstje. “Haar techniek is out of this world. Bij een van mijn eerste optredens, deed ik haar nummer ‘Lions and Tigers and Bears’ tijdens een talentenjacht. Ik werd vroeger gepest om mijn lage stemgeluid en Jazmine heeft ook een hele lage en hele hoge range in haar stem. Eigenlijk is het heel gek dat het nog niet zo lang geleden is, dat ze pas echt de aandacht heeft gekregen die ze verdient. Met bijvoorbeeld twee Grammy’s.

Alles telt: van kleine geluidjes tot aan het verhaal

Op Nana Fofie’s EP ‘Life Is Better Now’, die ze 1 september uitbrengt, zul je op verschillende manieren subtiel terug horen komen door wie en op welke manier ze zich heeft laten inspireren. Zo kijkt ze heel erg op naar iemand als Lucky Daye. “Zijn stemgeluid is echt top, maar zijn productie van begin tot eind en alle details daartussenin, die maken het af. Voor mij kan alleen hij in een nummer een stukje spoken word doen van twee à drie minuten en zorgen dat je blijft hangen. Ik kan de hele dag door naar hem luisteren. En Miguel… Vooral Kaleidoscope Dream, dat nummer heeft ook heel erg bijgedragen aan mijn eigen sound vinden. Ik vind dat gewoon een work of art als het gaat om de veelzijdigheid ervan. Ik bedoel elk element daarmee, van kleine geluidjes, het arrangement, het verhaal tot aan zijn stem.

BTS_3414.jpg

Zoontje als muziekjury

Waar Nana Fofie de tijd vandaan haalt om helemaal zelf haar carrière op poten te zetten? En hoe ze daar vastberaden haar tanden in zet, een lange adem heeft en ook nog een alleenstaande moeder is van een zoontje van vijf? Soms vindt ze het wel lastig combineren allemaal, vertelt Nana. Maar dat weerhoudt haar er niet van om door te gaan. “Het voelt eigenlijk als twee keer een fulltime job. Als ik niet met mijn zoontje ben, dan zit ik wel in de studio of ben ik op een andere manier met mijn muziek bezig. Met het afmaken van mijn EP, was het iets stressvoller. En nu ik aan mijn show van 21 september werk, gaat er natuurlijk best wat tijd in de voorbereiding zitten. Op dit soort momenten ben ik echt gezegend met een hele lieve familie die me helpt met mijn zoontje.

Nana probeert haar zoontje te betrekken bij de muziek die ze maakt. Zijn mening is waardevol. “Hij begint steeds beter te beseffen wat ik doe en kent mijn liedjes zelfs uit zijn hoofd. Ik laat hem regelmatig nummers horen die nog niet uit zijn. En als hij me vraagt of ik het nog een keer kan opzetten, is dat voor mij een signaal dat ik weer een leuk nummer heb gemaakt.

Streng op zichzelf

De EP ‘Life Is Better Now’ symboliseert een nieuwe fase voor Nana Fofie als zangeres. Het maakproces was een zoektocht naar haar identiteit als artiest. En daarbij werd ze vaak geconfronteerd met haar in de weg zittende perfectionisme. “Ik ben heel streng op mezelf. Niet alleen op hoe ik eruit zie, maar ook op de muziek die ik maak. Soms werkt het in mijn voordeel, maar nog vaker in mijn nadeel. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me daar dan in kunnen remmen. En daardoor kan ik er steeds beter mee omgaan. Ik heb uit het verleden bijvoorbeeld nog best wel wat videoclips op de plank liggen die vanwege mijn perfectionisme nooit zijn uitgekomen.

Vol gas

Nu, met Nana’s nieuwe EP, heeft haar vastberadenheid gewonnen van de twijfel. Ze kan niet wachten om haar kersverse nummers aan de wereld te laten horen. “En er komt ook nog een hele dikke video aan van de lead single van mijn EP. Die heb ik opgenomen in het Concertgebouw.” Nana is er klaar voor. “Ik ben aan het bouwen en ga vol gas. Ik heb half nog niets eens bereikt wat ik wil. Maar als het je tijd is, kan niemand daar meer tussenkomen.

Nana Fofie live in Paradiso Amsterdam zien op 21 september? Bestel dan hier je tickets.

Nog geen reacties

avatar

Meer van CreativeByNature

8 jaar Beyoncé’s Lemonade: een blik op een muziekaal en visueel meesterwerk

8 jaar Beyoncé’s Lemonade: een blik op een muziekaal en visueel meesterwerk

4 dagen geleden / 7 minuten lezen

    UPDATE: ‘Less Than Three’ concertavond in Paradiso brengt nieuwe generatie Nederlandse R&B-artiesten samen

    UPDATE: ‘Less Than Three’ concertavond in Paradiso brengt nieuwe generatie Nederlandse R&B-artiesten samen

    5 dagen geleden

    /

    1 minuut lezen

    4 R&B-legendes op één podium: R&B Block Party in de AFAS Live brengt de 90’s tot leven

    4 R&B-legendes op één podium: R&B Block Party in de AFAS Live brengt de 90’s tot leven

    08 Apr

    /

    5 minuten lezen

    Concertverslag: in een uitverkocht Melkweg tilt Willem Nederlandse hiphop naar een nieuw niveau

    Concertverslag: in een uitverkocht Melkweg tilt Willem Nederlandse hiphop naar een nieuw niveau

    04 Apr

    /

    4 minuten lezen

    Waarom steeds meer Afrikaanse artiesten afstand nemen van de term ‘afrobeats’

    Waarom steeds meer Afrikaanse artiesten afstand nemen van de term ‘afrobeats’

    23 Mar

    /

    3 minuten lezen

    Rimon komt met nieuwe single ‘Flowers’ van haar aankomende debuutalbum

    Rimon komt met nieuwe single ‘Flowers’ van haar aankomende debuutalbum

    21 Mar

    /

    1 minuut lezen

    Cookie voorkeuren

    Deze website maakt gebruik van cookies om de website te laten functioneren en statistieken te bewaren. Deze statistieken zijn volledig anoniem tenzij je andere toestemming geeft. Klik deze melding weg met "Advies gebruiken" om alle cookies te gebruiken. Wil je je eigen instellingen gebruiken, klik dan op "Gebruik mijn instellingen".